Gode råd til at undgå kopivarer

Tjekliste til butikker

Lær at spotte en kopivare

Producenter af kopivarer bliver stadig mere professionelle, så det kan være svært at genkende en kopivare.

Engang var det luksusvarer som tasker, ure og solbriller, der blev ulovligt kopieret. I dag forfalskes alle typer af produkter - også kosmetik, legetøj, madvarer, lægemidler, elektronik, reservedele til biler osv.

Tjekliste til shopping-turen

Her er nogle tips til, hvad du kan se efter: 

  1. Er prisen mistænkelig lav?
  2. Er kvaliteten dårlig, fx ujævne sømme i tekstiler og læder?
  3. Lugter varen af lim, plastic eller kemikalier? 
  4. Er emballage, tekst og billeder af dårlig kvalitet? 
  5. Er salgsstedet usædvanligt ift. varens image?

...og husk: Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også!

Er prisen usædvanlig?

Spørg dig selv om der er en realistisk prisforskel mellem produktet, du ønsker at købe, og prisen på produktet, som sælges hos originalforhandleren. Luksusmærker er sjældent på tilbud og slet ikke til dumping-priser. Hvis der reklameres med at varerne er stærkt nedsatte, bør du derfor være på vagt.

Husk også at nogle sælgere af kopivarer lægger sig tæt op ad prisen på originalproduktet for at kamuflere, at produktet ikke er ægte.

Lugt til produktet

Læder skal lugte som læder - ikke som dårlig lim, plastik eller kemikalier. Kopieret kosmetik og parfume kan have en overdreven lugt.

Mærkning og produkt information

Er produktinformation, emballage eller etiketter fyldt med fejl? Det tyder på, at produktet er en kopi. Producenter af originalprodukter bruger professionelle oversættere.

Tjek originalproducentens hjemmeside

Mange mærkevareproducenter oplyser selv, hvem der forhandler deres originalprodukter. Står butikken på listen over autoriserede forhandlere?

Se tjeklisten til at spotte kopivarer i netbutikker.

6 gode grunde til at købe ægte varer.

  • Vidste du?

    At i dag forfalskes alle typer af produkter – f.eks. også kosmetik, legetøj, madvarer, lægemidler, elektronik, reservedele til biler etc.

     LÆS MERE

  • Vidste du?

    At for producenter af falske varer, er det profitten, der tæller. De bruger gerne billige, men sundhedsskadelige stoffer.

    Kopister behøver ikke tænke på deres omdømme eller kvalitet, da det er forbrugerne og originalproducenterne, som lider skade.

    LÆS MERE

Tjekliste til nethandel

Få tips til at undgå kopivarer i netbutikker

Det er let at blive snydt, fordi du ikke har mulighed for at undersøge varen på samme måde som ved køb i en fysisk butik. Heldigvis er der andre måder at undgå kopivarer på nettet.

Husk at kopivarer også sælges på sociale medier. 

Tjekliste til nethandel

Her er tips til, hvordan du undgår kopivarer på nettet. 

  • Er der sprogfejl på websitet og underlige, skæve priser?
  • Er prisen for varen mistænkelig lav?
  • Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller mistænkelige? Tjek også "Om os"-siden.
  • Er webadressen mærkelig?
  • Er betalingsmulighederne mistænkelige? Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank.
  • Hvad er andres erfaringer med hjemmesiden? Kig på diverse anmeldelsesordninger på internettet.

...og husk: Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også!

Sprogfejl og skæve priser?

Mange fupbutikker er maskinoversat. Det giver tit et dårligt sprog med underlige sprogfejl - eller skæve priser som f.eks. DKK 361,87. 

Er prisen usædvanlig?

Spørg dig selv om der er en realistisk prisforskel mellem produktet, du ønsker at købe, og prisen på produktet, som sælges hos originalforhandleren. Luksusmærker er sjældent på tilbud og slet ikke til dumping-priser. Hvis der reklameres med at varerne er stærkt nedsatte, bør du være på vagt.

Husk også at nogle sælgere af kopivarer lægger sig tæt op ad prisen på originalproduktet for at kamuflere, at produktet ikke er ægte.

"Om os"-siden og mangelfulde kontaktoplysninger 

Seriøse netbutikker vil typisk gerne udfolde fortællingen om deres virksomhed på ”om os”-siden. Mangler den fortælling, tyder det på, at der er tale om en ”fupbutik”.

Har netbutikken tilgængelig kontaktinformation? Det skal være nemt at tage kontakt til dem, der driver netbutikken. Seriøse aktører oplyser gerne om firmanavn, adresse, virksomhedsnummer, telefonnummer og e-mail. 

Netbutikker i Danmark og EU, har pligt til at give dig en række oplysninger om butikken, betalingsmuligheder, fortrydelsesret osv. Se hvilke oplysninger netbutikken skal give på forbrug.dk.

Selv om siden ser ud til at være europæisk, er det ikke sikkert, den er det.

Søg på internettet efter andres erfaringer

Har andre oplevet at modtage kopivarer fra netbutikken? Ofte finder du nyttig information om andres erfaringer med netbutikken via diverse anmeldelsesordninger på internettet.

Se efter faresignaler

Virker det sandsynligt, at netbutikken fører de mærkevarer, som den gør? Er billederne gode? Er der mærkelige stavefejl og dårligt sprog på siden? Vær opmærksom på, at nogle netbutikker, eller sælgere på auktionssider, kan have billeder af ægte varer på siden, men sender dig en kopivare, når du har betalt.

Betal med kreditkort

Det er normalt mest sikkert at betale med et internationalt betalings- eller kreditkort, hvor du indtaster kortnummer og udløbsdato. Når du betaler på den metode, kan banken tilbageføre pengene, hvis varen f.eks. ikke dukker op. Læs mere om betaling når du handler på internettet.

Har du allerede modtaget varen, og mistænker du at det er en kopivare? Læs mere her.

Kig efter e-mærket

E-mærket er en dansk mærkningsordning for sikker nethandel. Certificeringen er ikke et udtryk for en godkendelse af de varer, som den erhvervsdrivende udbyder, men en sikring af at webshoppen lever op til e-mærkets forbrugerbeskyttende krav.

E-mærkede butikker kontrolleres løbende, og opstår der problemer, hjælper e-mærkets jurister gratis. E-mærket er en frivillig certificeringsordning, så ikke alle danske webshops er certificerede. E-mærket er stiftet af bl.a. Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv.

Vær opmærksom på, at sælgere af kopivarer også kan finde på at kopiere logoet med e-mærket. Heldigvis er det muligt at dobbelttjekke, om den pågældende webshop rent faktisk er certificeret af e-mærket ved at slå den danske webshop op på e-mærkets hjemmeside.

Sikker Shopping

SIKKER SHOPPING er et nyt gratis digitalt værktøj til at styre uden om svindelsider. Med programmet vil man i sine søgeresultater få vist et rødt advarselsikon ud fra de webshops, som e-mærket mistænker for at være falske.

Programmet er lanceret af e-mærket, med støtte fra TrygFonden. Du kan hente det gratis i Chrome Webshop til din browser på computeren.

Læs mere om SIKKER SHOPPING her. 

Se også

6 gode grunde til at købe ægte varer

Tjeklisten til at spotte kopivarer i fysiske butikker

Vil du vide mere

E-mærket har med støtte fra Det Kriminalpræventive Råd skabt en animationfilm hvor de giver tre gode råd om, hvordan du spotter fupbutikker på nettet.

Du kan finde flere råd til nethandel i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens guide til sikker handel på nettet og i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens guide om kopivarer.

De skatte- og afgiftsmæssige regler for internethandel er behandlet i Toldstyrelsens vejledning om internethandel og punktafgifter og Toldstyrelsens vejledning om internethandel uden for EU

 



Reyhan fik en allergisk reaktion pga. en forfalsket læbestift.

Se hendes historie – og hør hvad hun gør, for ikke at blive snydt igen.

Der er flere gode grunde til at undgå kopivarer - læs om dem her.

  • Vidste du?

    At for producenter af falske varer, er det profitten, der tæller. De bruger gerne billige, men sundhedsskadelige stoffer. Kopister behøver ikke tænke på deres omdømme eller kvalitet, da det er forbrugerne og originalproducenterne, som lider skade.

    Læs mere her

  • Vidste du?

    At i dag forfalskes alle typer af produkter – f.eks. også kosmetik, legetøj, madvarer, lægemidler, elektronik, reservedele til biler etc.

    Læs mere her

Ofte kopierede varer

Engang var det mest luksusvarer, som tasker, ure og solbriller, der blev ulovligt kopieret. I dag forfalskes alle typer af produkter – også kosmetik, legetøj, madvarer, medicin, elektronik, reservedele til biler osv.

Her kan du læse mere om et udvalg af produkter, som ofte bliver kopieret.

Eksklusive ure fra Schweiz, designertøj fra Frankrig og lædervarer fra Italien. Det kræver som regel en enorm arbejdsindsats, innovation og risikovilje at skabe et kendt varemærke. Ejere af luksusmærker investerer mange penge for at opbygge et bestemt image, og investerer i kvalitet og innovation for at opretholde sit ry. Alt dette bidrager til varemærkets popularitet.

Når man køber billige forfalskede ”Gucci”-solbriller på stranden i Sardinien, ødelægger man det ikke kun for luksusmærkerne. Den slags køb har også en direkte indvirkning på det danske samfund i form af tabte arbejdspladser og skatteindtægter. Desuden udsættes de lovlige virksomheder for uretfærdig konkurrence fra de virksomheder, der stjæler andres ideer og arbejde, og som derfor ikke har behov for at investere ressourcer i produktudvikling. Det betyder igen, at producenter af mærkevarer får et mindre overskud og dermed har ringere mulighed for at investere i innovation. På den måde mindskes den globale vækst i samfundet.  

I 2013 udkom en rapport fra EUROPOL, som viser, at de penge, som de kriminelle tjener på kopivarer, ofte bliver brugt til finansiering af andre ulovlige aktiviteter og organiseret kriminalitet - som f.eks. handel med mennesker, våben og narkotika.

Du tager en stor risiko ved at købe medicin, der kan være ulovlig. Ulovlig medicin kan medføre meget alvorlige bivirkninger og i værste fald dødsfald. Medicinen er fremstillet, opbevaret og solgt uden for myndighedernes kontrol, og er ofte i en anden styrke eller indeholder andre stoffer end dem, der fremgår af pakningen. For eksempel er der fundet rottegift og maling i ulovlig medicin. Du kan også risikere, at medicinen slet ikke indeholder aktive stoffer overhovedet.

Pas på dig selv, når du køber medicin via internettet!

Ulovlig medicin, der kommer til Danmark, er typisk købt hos ulovlige netbutikker.

Det er nemt at blive narret til at købe ulovlig medicin. Netbutikkerne, som sælger medicinen, ser tit meget troværdige ud, og ofte er medicinens emballage af høj kvalitet og ligner til forveksling emballagen til lovlig medicin.

Lægemiddelstyrelsen opfordrer derfor alle forbrugere til at passe på sig selv ved kun at købe medicin på internettet gennem de apoteker eller butikker, som Lægemiddelstyrelsen eller en anden lægemiddelmyndighed i EU har givet tilladelse til at sælge medicin på nettet. Du kan kende dem på EU’s grønne logo og blå logo.

 

 

 

Du skal kigge efter det grønne EU-logo, hvis du skal købe medicin til mennesker. Skal du derimod købe medicin til dyr, skal du kigge efter det blå EU-logo.

Det grønne og blå EU-logo betyder nemlig, at netbutikken er godkendt af en lægemiddelmyndighed, og logoet skal fremgå af alle netbutikker i EU, der har tilladelse til at sælge medicin til henholdsvis mennesker og dyr.

Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du finde oversigter over danske apoteker og netbutikker (detailforhandlere), der har tilladelse til at sælge medicin til mennesker og dyr via internettet.
Her kan du også læse flere gode råd til sikker handel af medicin på nettet.

Makeup, cremer og kosmetik kopieres i stor stil. Varerne handles normalt på internettet fra uautoriserede sælgere. Kosmetik kan ligesom medicin indeholde giftige og skadelige stoffer. Der er fundet eksempler på forfalsket kosmetik, som indeholder arsen, kviksølv, bly og rotteafføring. 

Køber du falsk kosmetik, ved du ikke, hvem der har fremstillet produktet, hvad det indeholder, og hvem der er ansvarlig for, at det er sikkert at bruge. Der er heller ingen kontrol med, om forfalsket kosmetik er fremstillet under sterile forhold.

Trælegetøj malet med blyholdig maling, sjove slimdyr indeholdende paraffin, tøjdyr med øjne, der ikke er sikkert fastgjort og derfor udgør en risiko for kvælning…

Også legetøj bliver kopieret i stor udstrækning. Hvis du tilbydes at købe mærkevarelegetøj til en uforholdsmæssigt lav pris eller gennem utraditionelle salgskanaler, er der god grund til at være på vagt. Det kan være kopier. Kopivarer er ikke blevet kontrolleret efter de strenge sikkerhedskrav, som gælder for det legetøj, som de lovlige producenter fremstiller. 

Sikkerhedsstyrelsen har en liste med spørgsmål, som du kan bruge, hvis du vil tjekke om det legetøj, du giver dit barn, er sikkert. Læs mere her.

Falske smartphones, opladere, hovedtelefoner, køkkenapparater, stereoanlæg, hårtørrere, glattejern og fjernsyn. Elektronik forfalskes i vid udstrækning og udgør en alvorlig risiko for sundhed og sikkerhed. Kopivarerne er ikke produceret med den hensigt, at du som forbruger får et sikkert og godt produkt. De er produceret for at opnå den størst mulige profit for den ulovlige producent. 

Det er ikke til at vide, om et kopiprodukt fungerer, og om det er sikkert at bruge. Kopiprodukter kan give stød, de kan kortslutte eller i værste fald bryde i brand. Lovlige el-artikler lever op til strenge sikkerhedskrav. Kopivarer fremstilles uden om myndighedernes kontrol.

Sikkerhedsstyrelsen har i foråret 2018 fundet flere eksempler på forfalskede mobilopladere.  

Du kan læse deres gode råd, når du skal købe produkter med el, på deres hjemmeside sik.dk.

At kendte designklassikere bliver kopieret er ikke nogen nyhed. Men hvad er det nu lige man må og ikke må, når det kommer til køb og salg af kopimøbler?

I Danmark er det ikke tilladt at fremstille kopimøbler med henblik på salg. Denne regel gælder dog ikke i alle lande. Hvis du køber en kopi af et møbel over internettet, fra sådan et land, skal du være opmærksom på, at du ikke må gøre det med henblik på at gøre møblet tilgængelig for almenheden, f.eks. ved at sætte det til salg.

Køber du et kopimøbel til dig selv på den måde, og finder du senere ud af, at du ikke vil have kopimøblet mere, skal du være opmærksom på, at du ikke må sælge, udlåne, udleje eller forære kopimøblet væk, inden ophavsretten er udløbet herhjemme. Det vil f.eks. være ulovligt at videresælge en kopi af ”Svanen” i Den Blå Avis.

Vær i øvrigt opmærksom på, at toldmyndighederne har ret til at beslaglægge kopivarer ved grænsen, som er købt på internettet fra et land uden for EU. Det gælder også, hvis du har købt varen til privat brug.  

Læs mere om regler for køb og salg samt kopiering af møbler på Kulturministeriets hjemmeside

Dagligvarer er et område, som de fleste mennesker endnu ikke forbinder med forfalskede varer. Desværre kan heller ikke dagligvarer se sig fri for at blive kopieret.

I 2017 gennemførte Europol en international kampagne, hvor der blev beslaglagt 9.800 tons falske fødevarer og 26.400.000 liter forfalskede drikkevarer. Det drejede sig om hverdagsprodukter lige fra alkohol, mineralvand, bouillonterninger, fisk og skaldyr til olivenolie.

Et af formålene med kampagnen var at identificere de kriminelle netværk, der er ansvarlige for distribution og salg af forfalskede fødevarer.

Producenter, der forfalsker dagligvarer, og kopierer kendte mærker, bruger billige råvarer, og har ikke nogen sundheds- eller kvalitetskontrol i deres produktion. Det er svært at identificere, hvem der står bag produktionen. Og der er ingen ansvarlig, hvis du bliver syg af den mad, du har spist - eller hvis bleerne indeholder skadelige stoffer, og ikke har den kvalitet, som du forventer.

Billedet af Lars

Det lugtede langt væk af, 
at det simpelthen ikke var ægte

Der er mange gode grunde til at undgå kopivarer
Se hvorfor Lars vælger ægte.

  • Vidste du?

    Hvis du køber kopivarer aner du ikke, hvilken vare du får, (hvis du får nogen), om varen er farlig – eller om dine forbrugerrettigheder bliver overholdt.

     LÆS MERE

  • Vidste du?

    At det er ulovligt at sælge kopivarer erhvervsmæssigt. Hvis du køber en kopivare handler du derfor typisk med en kriminel. Tør du stole på, at de ikke misbruger dine kreditkortoplysninger?

    LÆS MERE

Farlige produkter

Kopister overholder typisk ikke de sundheds- og sikkerhedsmæssige forskrifter, som originalproducenterne overholder.

Kopivarer kan udgøre en helbredsrisiko

Her er et par eksempler:

Udover skadelige stoffer kan kopilegetøj også indeholde små dele, som dit barn kan få galt i halsen

Forfalskede elektronikprodukter kan også være farlige. Kopi-batterier kan fx eksplodere, og kopi-opladere kan bryde i brand. 

Forfalsket medicin kan udgøre en alvorlig helbredsrisiko. Du kan ikke være sikker på, hvad ulovlig medicin indeholder, og hvordan den virker. Du risikerer derfor, at den ulovlige medicin ingen virkning har, at den giver dig alvorlige bivirkninger, eller at den i værste fald er livsfarlig for dig. Der er også fundet forfalsket medicin, som indeholdt rottegift og maling. 

For en række produktgrupper består risikoen i, at kopivarer kan indeholde stoffer, som ikke er godkendte. Det kan være tøj eller legetøj, som indeholder ulovlige farvestoffer. Det kan også være hygiejneartikler med ulovlige kemiske indholdsstoffer. Fysisk kontakt med produkterne kan i nogle tilfælde føre til allergiske reaktioner.

Læs om ofte kopierede produkter her.

Se de 6 gode grunde til at købe ægte varer.

CE-mærket…

Et CE-mærke på et produkt betyder, at produktet lever op til fælleseuropæiske mindstekrav til sundhed og sikkerhed. Mange produkttyper må ikke markedsføres, sælges og tages i brug inden for EU/EØS, medmindre de er CE-mærkede. Ordningen omfatter bl.a. legetøj, byggevarer, maskiner og produkter inden for det elektriske og medicinske område. Det er Ikke alt i EU, der skal CE-mærkes. Ordningen omfatter bl.a. ikke madvarer, kosmetik eller tøj.

… bruges også på kopivarer

Der findes eksempler på, at også CE-mærket er blevet misbrugt. Det vil sige, at kopierede produkter kan være påført mærket i et forsøg på at overbevise køberen om, at produktet er ægte. Det betyder, at CE-mærket på kopivarer ikke udgør den nødvendige garanti for, at produktet overholder de fælleseuropæiske mindstekrav. F.eks. kan kopivarer inden for elektronik- og maskinområdet udgøre en sikkerhedsrisiko, da der kan forekomme produktbrud, eksplosioner, brand, elektriske stød mv.

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om CE-mærket. Der er også information om, hvordan du kan anmelde et farligt produkt.

Billedet af Camilla

Det var ikke lugten af nye sko.
De lugtede kemisk, nærmest giftige

Der er mange gode grunde til at undgå kopivarer
Se hvorfor Camilla vælger ægte.

 

Gæt engang

Kan du risikere, at en kopivare, som du har købt over nettet, bliver destrueret, når Toldstyrelsen har tilbageholdt den?