Styr uden om forfalskede varer, når du handler på nettet. (2021)

Publiceret 25-11-2021

Du ved ikke, hvem du risikerer at støtte.

I anledning af Black Friday og julehandlen lancerer Patent- og Varemærkestyrelsen en kampagne mod kopivarer. Kampagnen sætter fokus på, hvem du risikerer at støtte, hvis du køber kopivarer.

Du ved ikke, hvem du risikerer at støtte.
Køber du kopivarer, risikerer du at støtte organiserede kriminelle grupper, som også kan være involveret i fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, hvidvask, skatteunddragelse, dokumentfalsk, farlige arbejdsforhold og menneskehandel.

Europol har afsløret en række sager om sammenhængen mellem kopivarer, organiseret kriminelle og andre former for alvorlig kriminalitet. Se rapporten her.

Tjekliste til nethandel
Webshops med kopivarer ser ofte professionelle ud, så det kan være svært at spotte, hvad der er ægte, og hvad der er forfalsket. Tøj, sko, kosmetik, gadgets og legetøj til spotpris. Der er mange fristelser og tilbud til den digitale indkøbskurv. Men det er vigtigt at se sig godt for, så det ikke ender med at blive en dårlig handel.

Her er tips til, hvordan du undgår kopivarer på nettet.

  1. Er der sprogfejl og skæve priser?
  2. Er prisen mistænkelig lav?
  3. Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også "Om os"-siden.
  4. Er webadressen mærkelig?
  5. Er betalingsmulighederne mistænkelige?
  6. Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank.

...og husk: Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også!

Få flere gode råd til at undgå kopivarer når du handler på nettet.

Se også tjeklisten til at undgå kopivarer i fysiske butikker.

Se de 5 tegn på, at du har spottet en kopi.

Se de mange gode grunde til at vælge ægte varer
i steder for kopier.

Undgå kopivarer når du handler på nettet
Hvis du vil være med til at sprede budskabet, kan du like og dele videoerne på Facebook her .

Du kan også læse  Erhvervsministeriets pressemeddelelse i anledning af julekampagnen  her .

6 gode grunde til at købe ægte
Der er mange gode grunde til at vælge ægte varer i steder for kopier. Især hvis du gerne vil passe på dit helbred, beskytte dine kreditkort-oplysninger og undgå at støtte kriminelle organisationer.

Sæt ikke dit helbred på spil
For producenter af falske varer er det profitten, der tæller. De bruger gerne billige, men sundhedsskadelige stoffer. Kopister behøver ikke at tænke på deres omdømme eller kvalitet, da det er originalproducenterne og forbrugerne, som lider skade.

Støt ikke kriminalitet
Sammenhængen mellem kopivarer og organiseret kriminalitet er veldokumenteret. Ved køb af kopivarer risikerer du at støtte kriminelle organisationer, som også kan være involveret i fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, hvidvask, skatteunddragelse og menneskehandel.

En god handel eller spild af penge?
Sælgere af falske varer handler i udgangspunktet kriminelt. Desuden aner du ikke, hvilken vare du får – eller om dine rettigheder som forbruger overholdes. Du skal også være opmærksom på, at kopivarer kan blive destrueret efter toldkontrol.

Undgå misbrug af betalingskort og computervirus
Du risikerer at få stjålet og misbrugt dine kreditkortoplysninger og få virus/malware på computeren, hvis du køber falske varer på nettet.

Udnyt ikke sårbar arbejdskraft
Kopivarer produceres ofte ”sort” og uden kontrol af arbejdsforhold og hygiejne. Det sætter arbejdskraften i en sårbar situation og øger risikoen for udnyttelse.

Sæt ikke arbejdspladser på spil
Kopivarer betyder enorme indtægtstab for de innovative virksomheder – og færre arbejdspladser. Det er unfair konkurrence, når kopister stjæler andres ideer.


Kampagnen er medfinansieret af  Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO)

Se flere nyheder

Vis flere