Undgå forfalskede varer, når du handler på nettet.

Publiceret 17-11-2022

Kopivarer ligner ofte den ægte vare, men der er alligevel større forskel, end man skulle tro.

I anledning af julehandlen lancerer Patent- og Varemærkestyrelsen en kampagne mod kopivarer. 

Du ved ikke, hvem du risikerer at støtte.
Ved køb af forfalskede varer kan du risikere, at dine varer bliver tilbageholdt af toldmyndighederne og destrueret. Du kan også risikere, at dine varer indeholder sundhedsskadelige stoffer, eller at støtte organiserede kriminelle, som også kan være involveret i andre former for alvorlig kriminalitet - fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse eller brug af tvangsarbejde.

Europol har afsløret en række sager om sammenhængen mellem kopivarer, organiseret kriminelle og andre former for alvorlig kriminalitet. Se rapporten her.

Tjekliste til nethandel
Webshops med kopivarer ser ofte professionelle ud, så det kan være svært at spotte, hvad der er ægte, og hvad der er forfalsket. Tøj, sko, kosmetik, gadgets og legetøj til spotpris. Der er mange fristelser og tilbud til den digitale indkøbskurv. Men det er vigtigt at se sig godt for, så det ikke ender med at blive en dårlig handel.

Her er tips til, hvordan du undgår kopivarer på nettet.

  1. Er der sprogfejl og skæve priser?
  2. Er prisen mistænkelig lav?
  3. Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også "Om os"-siden.
  4. Er webadressen mærkelig?
  5. Er betalingsmulighederne mistænkelige?
  6. Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank.

...og husk: Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også!

Få flere gode råd til at undgå kopivarer når du handler på nettet.

Se også tjeklisten til at undgå kopivarer i fysiske butikker.

Se de 5 tegn på, at du har spottet en kopi.

Se de mange gode grunde til at vælge ægte varer
i steder for kopier.

6 gode grunde til at købe ægte
Der er mange gode grunde til at vælge ægte varer i steder for kopier. Især hvis du gerne vil passe på dit helbred, beskytte dine kreditkort-oplysninger og undgå at støtte kriminelle organisationer.

Sæt ikke dit helbred på spil
For producenter af falske varer er det profitten, der tæller. De bruger gerne billige, men sundhedsskadelige stoffer. Kopister behøver ikke at tænke på deres omdømme eller kvalitet, da det er originalproducenterne og forbrugerne, som lider skade.

Støt ikke kriminalitet
Sammenhængen mellem kopivarer og organiseret kriminalitet er veldokumenteret. Ved køb af kopivarer risikerer du at støtte kriminelle organisationer, som også kan være involveret i fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, hvidvask, skatteunddragelse og menneskehandel.

En god handel eller spild af penge?
Sælgere af falske varer handler i udgangspunktet kriminelt. Desuden aner du ikke, hvilken vare du får – eller om dine rettigheder som forbruger overholdes. Du skal også være opmærksom på, at kopivarer kan blive destrueret efter toldkontrol.

Undgå misbrug af betalingskort og computervirus
Du risikerer at få stjålet og misbrugt dine kreditkortoplysninger og få virus/malware på computeren, hvis du køber falske varer på nettet.

Udnyt ikke sårbar arbejdskraft
Kopivarer produceres ofte ”sort” og uden kontrol af arbejdsforhold og hygiejne. Det sætter arbejdskraften i en sårbar situation og øger risikoen for udnyttelse.

Sæt ikke arbejdspladser på spil
Kopivarer betyder enorme indtægtstab for de innovative virksomheder – og færre arbejdspladser. Det er unfair konkurrence, når kopister stjæler andres ideer.

Du kan læse pressemeddelelsen fra Patent- og Varemærkestyrelsen i anledning af kampagnen her.


Kampagnen er medfinansieret af  Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO)

Se flere nyheder

Vis flere