Spot kopivarerne - vælg ægte

Publiceret 12-06-2023

Der er mange fristelser og tilbud, når man handler på nettet. Men det er vigtigt at se sig godt for, så det ikke ender med at blive en dårlig handel. For selvom om kopivarer ofte ligner den ægte vare, er der alligevel større forskel, end man skulle tro.

Hvis du køber kopivarer, kan du bl.a. risikere:

💸 at spilde dine penge
🧪 at udsætte dig selv for skadelig kemi
🔫 at støtte organiseret kriminalitet

Ved køb af forfalskede varer på nettet kan du risikere, at dine varer bliver tilbageholdt af toldmyndighederne og destrueret. Du kan også risikere, at dine varer indeholder sundhedsskadelige stoffer, eller at støtte organiserede kriminelle, som også kan være involveret i andre former for alvorlig kriminalitet - fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse eller brug af tvangsarbejde.

Her er 6 gode tegn, man kan gå efter, når man skal spotte kopivarer på nettet:

  • Er der sprogfejl på websitet og underlige, skæve priser?
  • Er prisen for varen mistænkelig lav?
  • Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller mistænkelige? Tjek også "Om os"-siden.
  • Er webadressen mærkelig?
  • Er betalingsmulighederne mistænkelige? Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank.
  • Hvad er andres erfaringer med hjemmesiden? Kig på diverse anmeldelsesordninger på internettet.

Og husk: Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også!

Få flere gode råd til at undgå kopivarer når du handler på nettet.

Se også tjeklisten til at undgå kopivarer i fysiske butikker.


6 gode grunde til at købe ægte
Der er mange gode grunde til at vælge ægte varer i steder for kopier. Især hvis du gerne vil passe på dit helbred, beskytte dine kreditkort-oplysninger og undgå at støtte kriminelle organisationer

 

 

Sæt ikke dit helbred på spil

For producenter af falske varer er det profitten, der tæller. De bruger gerne billige, men sundhedsskadelige stoffer. Kopister behøver ikke at tænke på deres omdømme eller kvalitet, da det er originalproducenterne og forbrugerne, som lider skade.

Støt ikke kriminalitet

Sammenhængen mellem kopivarer og organiseret kriminalitet er veldokumenteret. Ved køb af kopivarer risikerer du at støtte kriminelle organisationer, som også kan være involveret i fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, hvidvask, skatteunddragelse og menneskehandel.

En god handel eller spild af penge?

Sælgere af falske varer handler i udgangspunktet kriminelt. Desuden aner du ikke, hvilken vare du får – eller om dine rettigheder som forbruger overholdes. Du skal også være opmærksom på, at kopivarer kan blive destrueret efter toldkontrol.

Undgå misbrug af betalingskort og computervirus

Du risikerer at få stjålet og misbrugt dine kreditkortoplysninger og få virus/malware på computeren, hvis du køber falske varer på nettet.

Udnyt ikke sårbar arbejdskraft

Kopivarer produceres ofte ”sort” og uden kontrol af arbejdsforhold og hygiejne. Det sætter arbejdskraften i en sårbar situation og øger risikoen for udnyttelse.

Sæt ikke arbejdspladser på spil

Kopivarer betyder enorme indtægtstab for de innovative virksomheder – og færre arbejdspladser. Det er unfair konkurrence, når kopister stjæler andres ideer.

Presseindsats og rapporter om kopivarer

I anledning af Verdens Anti-piratkopieringsdag lancerer Patent- og Varemærkestyrelsen den 12. juni en presseindsats mod kopivarer suppleret med opslag på sociale medier.

Hvis du vil være med til at sprede budskabet, kan du like og dele opslagene på Instagram her.

Du kan også læse pressemeddelelsen fra Patent- og Varemærkestyrelsen her.

Samme dag udkommer EUIPO med en ny ”IP Perception Study”, som undersøger de europæiske borgeres holdning til immaterielle rettigheder og kopivarer. Find rapporten og et dansk resume her.

Europol og EUIPO har i denne rapport afsløret en række sager om sammenhængen mellem kopivarer, organiseret kriminelle og andre former for alvorlig kriminalitet. De sundheds- og sikkerhedsmæssige farer er bl.a. beskrevet i denne rapport fra EUIPO.

 

Se de 5 tegn på, at du har spottet en kopi.

Se de mange gode grunde til at vælge ægte varer
i steder for kopier.

Se flere nyheder

Vis flere