6 gode råd til at undgå kopivarer, når du køber julegaver på nettet

Publiceret 27-11-2023

Der er mange gode grunde til undgå kopivarer og vælge den ægte vare i stedet! Kopivarer kan fx indeholde sundhedsskadelige stoffer eller være brandfarlige.

Engang var det mest luksusvarer som tasker, ure og solbriller, der blev ulovligt kopieret. I dag forfalskes alle typer af produkter - også elektronik, legetøj, tøj, sko, lægemidler, kosmetik osv.

Webshops med kopivarer ser ofte professionelle ud, så det kan være svært at spotte kopivarer. Her er tips til, hvordan du undgår kopivarer på nettet.

Tjekliste til nethandel

  1. Er der sprogfejl og skæve priser?
  2. Er prisen mistænkelig lav?
  3. Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også "Om os"-siden.
  4. Er webadressen mærkelig?
  5. Er betalingsmulighederne mistænkelige?
  6. Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank.

...og husk: Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også!

Få flere gode råd til at undgå kopivarer når du handler på nettet.

Se også tjeklisten til at undgå kopivarer i fysiske butikker.


6 gode grunde til at købe ægte
Der er mange gode grunde til at vælge ægte varer i steder for kopier. Især hvis du gerne vil passe på dit helbred, beskytte dine kreditkort-oplysninger og undgå at støtte kriminelle organisationer

 

Sæt ikke dit helbred på spil

For producenter af falske varer er det profitten, der tæller. De bruger gerne billige, men sundhedsskadelige stoffer. Kopister behøver ikke at tænke på deres omdømme eller kvalitet, da det er originalproducenterne og forbrugerne, som lider skade.

Støt ikke kriminalitet

Sammenhængen mellem kopivarer og organiseret kriminalitet er veldokumenteret. Ved køb af kopivarer risikerer du at støtte kriminelle organisationer, som også kan være involveret i fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse, hvidvask, skatteunddragelse og menneskehandel.

En god handel eller spild af penge?

Sælgere af falske varer handler i udgangspunktet kriminelt. Desuden aner du ikke, hvilken vare du får – eller om dine rettigheder som forbruger overholdes. Du skal også være opmærksom på, at kopivarer kan blive destrueret efter toldkontrol.

Undgå misbrug af betalingskort og computervirus

Du risikerer at få stjålet og misbrugt dine kreditkortoplysninger og få virus/malware på computeren, hvis du køber falske varer på nettet.

Udnyt ikke sårbar arbejdskraft

Kopivarer produceres ofte ”sort” og uden kontrol af arbejdsforhold og hygiejne. Det sætter arbejdskraften i en sårbar situation og øger risikoen for udnyttelse.

Sæt ikke arbejdspladser på spil

Kopivarer betyder enorme indtægtstab for de innovative virksomheder – og færre arbejdspladser. Det er unfair konkurrence, når kopister stjæler andres ideer.

Undgå kopivarer når du handler på nettet

I anledning af julehandlen har Patent- og Varemærkestyrelsen lanceret to videoer om farlige kopivarer:

Vidste du, at kopivarer kan være farlige? Se videoen om falske opladere.

Vidste du, at kopivarer kan være farlige? Se videoen om falske bamser.

Se flere nyheder

Vis flere